Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Multikulturalizam i tolerancija: ka novoj političkoj kulturi na Balkanu

NETOLERANCIJA U POLITIČKOJ KOMUNIKACIJI KAO NASLEĐE TOTALITARNOG DRUŠTVA

prof. dr Aleksandar Fatić

Politička komunikacija, naročito ona javna, prema izvesnim teorijama prouzrokuje ekvivalentne forme supstantivnog opredeljivanja javnosti, to jest građana. Drugim rečima, netolantna politička komunikacija prouzrokuje razvoj supstantivno netolerantnih političkih stavova kod stanovništva, što dovodi do veće prijemčivosti političke zajednice za ekstremne forme politike.

Iskustvo bivše Jugoslavije, a posebno ratno iskustvo Srbije tokom poslednjih desetak godina, u punoj meri potvrđuje ovaj stav. Ratoborna retorika bivšeg režima u javnosti vodila je do povišavanja praga tolerancije najvećeg dela stanovništva za radikalizam i ekstremizam u politici, pa su tako političke stranke koje su se odlikovale visokim stepenom sklonosti ka političkoj manipulaciji i zloupotrebi nacionalnih osećanja znatno ojačale u smislu političke podrške, kako na izborima, tako i u kritičnim i kriznim situacijama novije nacionalne istorije, u kojima su vođeni ratovi i činjeni zločini.

Istovremeno, samo uvođenje netolerantne političke komunikacije bez značajnih političkih posledica nije moguće u situacijama u kojima postoji prethodna tolerancija, odnosno demokratska tradicija. Netolerantna politička razmena se najlakše uvodi u post-autoritarnim sredinama, kakve su bile sva postkomunistička društva u istočnoj Evropi. Upravo stoga se može s razlogom govoriti o uzročno-posledičnoj vezi između totalitarne ideologije i takozvanog ťtranzicionogŤ ekstremizma i radikalizma, to jest o tezi da su ekstremne stranke u višestranačkom sistemu prirodni naslednici totalitarnih političkih struktura iz vremena jednostranačja i političke diktature.