Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Aleksandar Fatić o dvodnevnoj vežbi Kfora na severu Kosmeta 

NATO trenira čuvanje mira?

2. mart 2010.

Stratezi Kfora žele da pokažu da su sposobni da spreče svaki incident, otuda je i ova demonstracija sile - ocenjuje Fatić. Na severu Kosova juče je počela dvodnevna vežba Kfora u kojoj prvi put učestvuju i dve čete američkih vojnika koje su do sada bile raspoređene na istoku pokrajine. Iz komande Kfora u Prištini saopšteno je da će raspoređivanje američkih snaga potvrditi operativnu sposobnost Kfora, ali i da ova vežba nije reakcija na trenutna zbivanja na severu Kosova ili neki od mogućih scenarija samoproklamovanih kosovskih vlasti koje nameravaju da ugase sve lokalne strukture vlasti na severu koje podržava Beograd.

Međutim, komandant južnog krila NATO-a Mark Ficdžerald nedavno je izjavio da ova Alijansa podržava plan za sever Kosova jer su "lokalne uprave koje podržava Beograd pretnja za bezbednost i mirno okruženje", kao i da će Kfor reagovati ako paralelne strukture primene nasilje.

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić ocenjuje za "Vesti" da vežba Kfora nesporno ima dva zadatka .

- Međunarodna zajednica je, posle martovskog nasilja 2004. dosta skeptična da je Kfor sposoban da sačuva mir u južnoj srpskoj pokrajini. Stratezi Kfora ovom vežbom žele da pokažu da su ipak sposobni da očuvaju mir. Istovremeno, 2010. godina je najavljena kao godina finalnog rešenja statusa što podrazumeva dalje pritiske na evropske zemlje, ali i Srbiju da priznaju nezavisnost.
Otuda je i vežba Kfora svojevrsna demonstracija sile - ocenjuje Fatić i dodaje da je dobra vest što su u toj vežbi angažovani i Amerikanci.

- Američka vojska se pokazala kao najorganizovanija i najodlučnija oružana sila u okviru Kfora.
Ne treba zaboraviti da u martovskom pogromu srpske svetinje nisu stradale samo u zoni u kojoj su oni bili angažovani. Uostalom, američka narednica je tada ubila jednog Albanca koji je želeo da na silu uđe u jednu od crkava. Verujem da će dolaskom američkih snaga na sever Kosova biti sprečeno bilo kakvo nasilje ili pokušaj Albanaca da na silu preuzmu vlast na severu Kosova - zaključuje Aleksandar Fatić.

 http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/23-02-2010/Dnevnik/31478/NATO-trenira--cuvanje-mira