Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

STATUS NA LEDU

Kurir, 18. mart 2010.

Status Kosova mora biti zamrznut! Direktor Centra za bezbednosne studije u Beogradu, profesor dr Aleksandar Fatić izašao je s ovim originalnim predlogom, koji je podelio vlast i opoziciju.

- Zamrzavanje statusa Kosova podrazumevalo bi da se razvija regionalna saradnja, u kojoj bi se Kosovo pojavljivalo pod imenom povezanim s Rezolucijom 1244. To zamrzavanje bi se moglo obrazložiti činjenicom da Kosovo nije primljeno za člana UN, niti postoji bliska perspektiva da se to desi, s obzirom na stav Rusije, kao i nekih drugih zemalja. Stoga je to legitiman način da se obrazloži da se Kosovo pojavljuje kao „Unmik Kosovo” ili kao „Kosovo 1244” — ističe Fatić. 

Prema njegovom mišljenju, ovakav ishod moguć je ako mišljenje MSP bude u prilog stavu Srbije ili bar ne bude jednoznačno u prilog nezavisnosti Kosova.
- On bi omogućio da Srbija napreduje u EU integracijama kroz proces stabilizacije i pridruživanja, a da se rešenje statusa Kosova odloži bar do trenutka odluke o ulasku Srbije u EU, što, po svemu sudeći, ne treba očekivati pre 2020. Time bi se ostavio maksimalan prostor da se to pitanje rešava bez strasti i, možda, u povoljnijoj međunarodnopolitičkoj klimi za Srbiju kroz neko vreme — smatra Fatić.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović slaže se sa ovim.
- Status Kosova je već zamrznut, ovo što sada imamo je prelazno rešenje. Konačno će biti tek ono na koje Srbija pristane. Činjenica da je za sada samo 65 zemalja od 192 priznalo nezavisnost. Verujemo da će na tome ostati i posle presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Kada Srbija uđe u EU, naše pozicije će biti politički bolje. Do tada ostaje ovako, nema druge — kaže Ivanović.

Marko Jakšić, funkcioner DSS, obrazlaže razloge zbog kojih se ne slaže sa idejom zamrzavanja statusa.
- To bi Albanci i hteli, da ne radimo ništa, da gurnemo stvari pod tepih i da se za nekoliko godina, kada se očekuje ulazak Srbije u EU, na ovom prostoru uspostavi nova albanska država. Mislim da moramo preduzimati inicijative i aktivno se boriti — poručuje Jakšić.


DŽATRAS: ŠTA TO PODRAZUMEVA
Srpski lobista u Americi Džim Džatras za Kurir obrazlaže svoje viđenje stvari.
- Zavisno od toga šta „zamrznuti status” podrazumeva, to bi mogla biti dobra ideja. Ukoliko se pod tim misli da Srbija ne mora da prihvati status Kosova drugačiji od onog u svom ustavu, a to je da je Kosovo deo Srbije, to je dobro rešenje. Ukoliko se pod tim podrazumeva da Srbija može da uđe u EU, s razumevanjem da je Kosovo deo Srbije, to zaista jeste dobro rešenje. U suprotnom, ne bi bilo dobro — smatra Džatras.

FERATI: NIJE BAŠ DOBRA IDEJA
Sadri Ferati, kosovski ministar za lokalnu samoupravu, kaže da zamrzavanje statusa nije dobra ideja.
- Ta ideja ne uzima u obzir kvalitet života ljudi na Kosovu. Gledam na to kao građanin, ne kao ministar. To ne bi obezbedilo investicije, ne bi bilo boljeg života — ističe Ferati.


Preuzeto sa: http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-18-03-2010/status-na-ledu