Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

VREME JE ZA NOVU POSETU VAŠINGTONU

19. mart 2010.

Evropski političari ne mogu sami rešiti pitanje odnosa vlasti u Prištini i Beogradu, što se vidi iz pat pozicije oko učešća Srbije na samitu u Brdu kod Kranja, u subotu, 20. marta 2010. godine. Očigledno je da Priština više ne pristaje da se pojavljuje pod imenom povezanim sa Rezolucijom 1244, i da je radikalno pojačan pritisak na Srbiju da tokom ove godine faktički eksplicitno prizna nezavisno Kosovo. Nastalo stanje neće samo sebe rešiti, i potrebno je da se problemu pristupi aktivno. 

Umesto u Brdo kod Kranja, visoki predstavnici Srbije treba bez odlaganja da se zapute u Vašington i da obave trojne razgovore sa američkom administracijom i predstavnicima kosovskih Albanaca. U tim razgovorima treba dogovoriti uzajamno prihvatljivu formulu odlaganja raščišćavanja odnosa Srbije i Kosova u interesu evropskih integracija.

Za početak, taj sastanak treba da bude organizovan na ekspertskom nivou, kako bi se definisali okviri mogućeg dijaloga bez pretpostavke o priznanju, da bi odmah potom usledio politički sastanak na kome bi se postigao odgovarajući dogovor o smanjenju pritiska da se donose „finalna rešenja” za nekoliko godina.

Vrlo je važno da Srbija ne ulazi u „igru nulte sume” sa SAD i svojim susedima tokom ove godine, jer bi otvorena konfrontacija sa EU, koja je odlučila da 2010. godina bude „godina konačnog rešenja statusa Kosova”, bila na štetu Srbije. Odgovarajući način za rešavanje eskalirajućeg odnosa u vezi sa Kosovom je isključivo dijalogom, kako sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, tako i sa predstavnicima kosovskih Albanaca.

Potrebno je da srpsko društvo podrži nalaženje načina da se odloži definitivno rešavanje statusa Kosova na nivou političkog dijaloga Beograd-Brisel i Beograd-Vašington. Vlasti u Beogradu se nalaze pod velikim pritiskom, i treba pošteno reći da niko ne bi mogao nešto drugo da učini na njihovom mestu. Stoga je potrebno podržati napore da se ovaj pritisak transformiše u jednu konstruktivniju situaciju u kojoj će biti više vremena i diplomatskog prostora za postepeno i kompromisno rešavanje zaoštrenih odnosa sa Briselom i Vašingtonom oko Kosova.

 
In English