Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

TADIĆ NIJE IMAO IZBORA

Politika, 23. mart 2010.

Beograd i Priština moraju naći obostrano prihvatljiv modus za učešće na regionalnim skupovima, kaže dr Aleksandar Fatić.

Odluka državnog vrha Srbije da ne prisustvuje regionalnom skupu o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana koji je u subotu održan na Brdu kod Kranja bila je iznuđena i jedino moguće rešenje, saglasni su stručnjaci za međunarodne odnose. Predsednik Boris Tadić koga su organizatori skupa do poslednjeg trenutka ubeđivali da dođe, prema mišljenju Vladislava Jovanovića, bivšeg ministra spoljnih poslova SRJ, dobro je shvatio da mora da pokaže čvrstinu jer su pred njim sigurno događaji kada će biti još teže da se istraje u odbrani srpskog stava.

„Nema dileme da je ovo bio jedini mogući potez ukoliko želimo da sačuvamo svoj početni stav koji bih ja sabrao u dve reči ’ne damo’. Dok god mi insistiramo na tome ne pristajemo na kosovsku nezavisnost. Sve ono što je činjeno u vezi sa Kosovom je otimačina i krađa i nema legalno pokriće. To znaju i Amerikanci i NATO i EU i kosovski Albanci”, smatra Jovanović.

Direktor Centra za bezbednosne studije dr Aleksandar Fatić se slaže u oceni da Tadić u ovoj situaciji jednostavno nije imao prostora za manevar. „Tadić nije imao alternativu ovome što je odlučio. Nije mogao nikako da ode, jer da jeste to bi faktički značilo da Srbija priznaje kosovsku nezavisnost”, naglašava dr Fatić.

Neuspeh Slovenije da za isti sto dovede Beograd i Prištinu ne znači, međutim, da će se od takvih pokušaja odustati. Prva sledeća prilika u kojoj će evropska diplomatija biti na iskušenju je najavljena balkanska konferencija pod pokroviteljstvom Španije kao predsedavajućeg EU koja bi trebalo da bude održana u Sarajevu.

„Iako ne priznajemo nezavisnost Kosova moramo sa kosovskim Albancima početi da razgovaramo o nečemu što bi privremeno bilo obostrano prihvatljivo za pojavljivanje na regionalnim forumima. Jer ako se trajno ne budemo pojavljivali na tim forumima koje će Evropa održavati i na kojima će se kosovski Albanci pojavljivati pod svojim imenom isključićemo sebe ne samo iz budućih evropskih integracija nego i iz svih procesa saradnje u regionu”, smatra dr Fatić.

„Ne možemo protiv celog sveta na silu. Rešenje leži u Vašingtonu sa kojim moramo da razgovaramo o ublažavanju pritiska na Srbiju. Amerikanci su odlučili da 2010. godina bude godina finalnog rešenja statusa Kosova i otuda ovaj tvrd i intenzivan pritisak od samog početka godine na vrh srpske države”, kaže dr Fatić koji je ubeđen da će i Albanci ublažiti svoj stav ako se Srbija dogovori sa Amerikancima da se stvar malo smiri.

Vladislav Jovanović ne spori da mora da se nađe neko rešenje za sadašnju situaciju, ali ono, kako kaže, mora biti takvo da se osigura bezbednost i saradnja u regionu i da ne dovede do toga da jedna strana bude potpuni dobitnik, a druga potpuni gubitnik.

„I u tom stavu mi moramo biti potpuno čvrsti i dosledni. Ako se malo pokolebamo napravićemo pukotinu koju će oni nastojati sve više da proširuju, a nama će biti sve teže da je branimo i zatvaramo”, ističe Jovanović.

Preuzeto sa: http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Tadic-nije-imao-izbora.sr.html