Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

STAV SUDA PRAVDE PREMA KOSOVU MOŽDA U NOVEMBRU

Politika, 28. mart 2010.

Međunarodna zajednica tražila od suda da odloži odluku u očekivanju hapšenja Ratka Mladića.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je „Politika” došla, u briselskim diplomatskim krugovima savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti Međunarodni sud pravde u Hagu će saopštiti tek krajem godine, najverovatnije u novembru, umesto u maju ili junu, kako se očekivalo. Ovo odlaganje vezano je za očekivanje međunarodne zajednice da će do tada Srbija uspeti da Haškom tribunalu isporuči Ratka Mladića što bi bacilo novo svetlo na srpsku poziciju.

Na pitanje „Politike” kako komentarišu ove informacije iz Haške palate mira nam je stigao odgovor gospodina Andreja Poskakukhina, prvog sekretara suda i šefa odeljenja za informisanje, u kome se kaže da „još nije poznato kada će biti doneto savetodavno mišljenje” kao i da su „sve prognoze o tome čiste spekulacije”.

Prema mišljenju dr Aleksandra Fatića, direktora Centra za bezbednosne studije, najava odlaganja odluke o Kosovu potvrda je informacije koja je stigla početkom ove godine da će 2010. godina biti godina u kojoj će međunarodna zajednica kroz različite vrste pritisaka na Srbiju insistirati na konačnom rešenju statusa Kosova.

„Pošto ni dominantne zemlje međunarodne zajednice nisu sasvim sigurne kako će se sud postaviti oni ne žele da se njime dodatno komplikuje postojeća strategija pritisaka na Srbiju. Tako je za međunarodnu zajednicu najjednostavnije da Srbija na neki način prizna Kosovo i treba očekivati da će ove godine pritisak da se to uradi biti veoma oštar bilo da je reč o uslovljavanju ulaska u EU priznanjem Kosova, bilo da je reč o sukobima oko članstva u NATO-u ili statusu Republike Srpske”, kaže dr Fatić.

To što će sud najverovatnije odložiti izricanje odluke, za Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, ništa ne menja na stvari jer će i posle njega i Beograd i Priština da ostanu pri svojim tvrdim stavovima.

„Odlaganje odgovara Beogradu jer to znači da još šest meseci ima dobar izgovor i u domaćoj političkoj javnosti jer čeka mišljenje suda i tako Kosovo neće biti dnevnopolitičko pitanje. Ali to odgovara i međunarodnoj zajednici”, smatra Janjić.

Za razliku od Fatića i Janjića, dr Predrag Simić sa Fakulteta političkih nauka smatra da što skorije izjašnjavanje suda odgovara kako zemljama regiona tako i međunarodnoj zajednici.

„Videli smo već koliko ovo nerešeno pitanje donosi neizvesnosti u odnose među susedima, a naročito u okvirima regionalne saradnje. Što skorijim stavljanjem u pravni okvir Kosova, pozicija Srbije i zemalja regiona mogla bi se mnogo izvesnije postaviti. Ovako, iščekivanje dosta podiže atmosferu jer su očekivanja Beograda i Prištine potpuno oprečna”, kaže dr Simić podsećajući na nedavni skup na Brdu kod Kranja gde se pokazalo da je Kosovo jedna nepremostiva prepreka za razvoj regionalne saradnje.

Dr Fatić je uveren da Beograd može preduprediti negativan razvoj situacije samo ako se obnove predlozi za rešavanje statusa Kosova koji postoje u srpskom političkom prostoru. „Mora ozbiljno da se razgovara o podeli Kosova jer mi kasnimo jedan korak za kosovskim Albancima pošto su oni već krenuli u realizaciju projekta reintegracije severa Kosova, a mi se još nismo ni odlučili da li želimo da odvojimo sever Kosova. On nije bio adekvatno integrisan u kosovsku državu, a Beograd nije bio dovoljno odlučan da kaže ’mi ga hoćemo u Srbiji‘. Zato moramo da prelomimo šta hoćemo i ne smemo da se rukovodimo u svojoj politici time šta nećemo”, smatra dr Fatić.

Kompromisno rešenje za Kosovo, kako kaže, ne može da se nađe ove godine, ali bi zato ove godine morala da se formuliše strategija u traženju kompromisa. Jer, ako bismo to predložili, status Kosova bi bio zamrznut još nekoliko godina dok se to na jedan ili drugi način ne realizuje pošto bi onda trebalo pritiskati i kosovske Albance da prihvate plan.

Za Janjića nema dileme da Beograd mora pod hitno da preispita svoju politiku bojkota jer je čeka niz velikih skupova, pre svega u Madridu i Sarajevu. Srbija, kako kaže, mora da nađe model da počne da učestvuje na regionalnim manifestacijama. Može to da se radi i po modelu koji koriste Makedonci kada se bore za svoje ime. Treba ići, ističe Janjić, od politike bojkota u aktivnu borbu za svoje ime. Ako je to Unmik Kosovo, treba uvek protestovati kada ono nije stavljeno, napuštati sednice. To su uobičajeni metodi da se pokaže stav, a država ipak učestvuje i aktivna je na važnim manifestacijama.

Preuzeto sa: http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Stav-Suda-pravde-prema-Kosovu-mozda-u-novembru.sr.html

Izjava preneta i na sajtu Vesti online : http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/40492/Odluka-o-Kosmetu-u-novembru