Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

SUSEDI POVLAČE TUŽBE?

Vesti online, 15. april 2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će u sledećih nekoliko dana intenzivirati razgovore sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem o iznalaženju neke vrste vansudskog rešenja povodom tužbe i kontratužbe za genocid koje su dve zemlje podnele pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Tadić je izjavio da se traga za „modalitetom za vansudsko poravnanje između Srbije i Hrvatske kojim se ne bi porekao pravni poredak i zaštitili zločinci”, ali i da Srbija vodi principijelnu politiku prema kojoj svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, bez obzira na nacionalnu pripadnost. On je ponovio da ni po koju cenu neće odustati od principa da i pripadnici drugih naroda koji su odgovorni za zločine prema Srbima budu izvedeni pred lice pravde.

Direktor Centra za bezbednosne studije iz Beograda Aleksandar Fatić ocenjuje za „Vesti” da je odlična ideja da i Srbija i Hrvatska povuku tužbe za genocid.
- U međunarodnim odnosima, a pogotovo zemalja suseda, tužbama se nikada ne rešavaju važna pitanja. Nažalost, živimo u sredinama u kojima je mržnja i želja za „poentiranjem” na račun drugog vrlo izražena. Verujem da je poenta dogovora dvojice predsednika da se Srbija i Hrvatska profilišu kao suštinski prijateljske zemlje, što one u funkcionalnom smislu jesu - ocenjuje Fatić. On dodaje da pomirenje sa susedima ipak ne bi trebalo da ide na uštrb jedinstva unutar zemlje.
- Predsedniku Srbije bih savetovao da pazi da ne pravi podele u srpskoj političkoj zajednici i otvori ozbiljan front za saradnju svih dobronamernih aktera na javnoj sceni, kao što to čini sa zemljama u okruženju - ističe Fatić.

On smatra da je saradnja koju Tadić uspostavlja sa Hrvatskom „najbolja moguća politika”, pa bi taj model trebalo da sprovodi i unutar srpskog društva.
- Moramo prevazići mentalitet busije, u koji je Srbija zapala i koji je davi i guši, inače će ovo talentovanih ljudi što je ostalo ovde napustiti zemlju i ostaće samo krvnici i mrzitelji - objašnjava Fatić.

Jedan od koautora srpske kontratužbe za genocid, direktor „Veritasa” Savo Štrbac, smatra da je proces pred Međunarodnim sudom pravde poslednja šansa za Srbe iz Hrvatske da ne završe kao totalni gubitnici.
- Na sreću, Tadić pregovara sa Josipovićem. Odluke o povlačenju tužbi donose isključivo vlade, a novi predsednik Hrvatske nema tu moć da promeni čvrst stav zvaničnog Zagreba da Hrvatska neće odustati od procesa. U tome vidim i veliku šansu za prognanike iz Hrvatske da napokon, pred nekim međunarodnim sudom izlože svoju tragičnu sudbinu. Taj proces bi bio poslednja šansa da se povrati dostojanstvo narodu koji je ostao bez svojih domova, porodica i bez svoje države - naglašava Štrbac.
  
Hapšenja ne prestaju

Savo Štrbac ističe da Hrvatska ne odustaje od hapšenja Srba i da je to jedina konstanta u hrvatskoj politici.
- Samo u martu na osnovu Interpolovih poternica uhapšena su četiri Srbina - naglašava Štrbac.

Pita se Jadranka, a ne Ivo

Potpredsednik Hrvatskog sabora i generalni sekretar vladajućeg HDZ-a Ivan Jarnjak kaže da, bez obzira na to da li će se dogovoriti Tadić i Josipović, prema Ustavu Hrvatske, poslednju reč ima vlada.
- Josipović može samo načelno da govori o tužbi, ali ne može da donosi odluke bez saglasnosti kabineta Jadranke Kosor - objasnio je Jarnjak.
Prema njegovim rečima, iz Beograda još nije stigao zvaničan zahtev za povlačenje tužbe, tako da se na tom planu ništa ne radi.
- Naša strana ima jasne uslove koje je potrebno ispuniti, a mi još ne znamo šta Srbija traži - rekao je Jarnjak.

Preuzeto sa: http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/15-04-2010/Dnevnik/44939/Susedi-povlace-tuzbe