Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

NACIONALISTIČKA RETORIKA PROTIV ISTAMBULSKOG SAMITA U VEČERNJIM NOVOSTIMA


U tekstu o Istambulskoj deklaraciji Večernje novosti  prenose antagonizujuću i neproduktivnu retoriku protiv srpsko-turskog dogovora o smirivanju stanja u Bosni. Reč je o primeru lošeg i neprofesionalnog novinarstva uz zloupotrebu izjava sagovornika.


SRPSKA NEĆE U CARSTVO

Večernje Novosti, 28. april 2010.

POTPISIVANJE Istanbulske deklaracije i dalje je u žiži pažnje javnosti u BiH. Dok je jedni pozdravljaju kao doprinos stabilizaciji, drugi je vide kao faktor razdora u ionako narušenim odnosima između Sarajeva i Banjaluke. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je prvi, rečima da se Turska otvoreno meša u unutrašnje odnose u BiH. On je istakao da Ankara nikada nije imala iskrene namere prema BiH, jer se konstantno zalaže samo za interese Bošnjaka.

Dr Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije u Beogradu, kaže da je nesporno da Turska doživljava novi prodor na Balkan, ne samo kad je reč o unutrašnjim stvarima u BiH, nego i o statusu i tretmanu bošnjačkog stanovništva u drugim krajevima.
- I predsednik Turske Gul i ministar spoljnih poslova Davutoglu angažovali su se i u vezi sa stanjem u Sandžaku, postoje dogovori o izgradnji važnih saobraćajnica koje treba da povežu Sandžak sa Jadranskim morem... Dakle, Turska danas dobija jednu međunarodnu ulogu da posreduje između Bošnjaka i naroda sa kojima oni žive u balkanskim državama - smatra Fatić.

On dodaje da tu ulogu Turska nije sama sebi prigrabila, nego joj je dodelila međunarodna zajednica, pošto Turska može da umiri radikalne lidere Bošnjaka i bude neka vrsta sponzora mirnog dijaloga:
- Ne treba zaboraviti da je Turska danas ozbiljna međunarodna diplomatska sila u regionu, da je važno čvorište energenata poreklom iz Kaspijskog basena i važan partner međunarodne zajednice, uključujući i Rusiju.

Vitomir Popović, šef katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Banjaluci, za „Novosti“ kaže da je sada apsolutno jasno da od ulaska BiH i ostalih zemalja jugoistočne Evrope, među kojima su i Turska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija, u EU, nema ništa. Sada se na različite načine, kaže on, pokušava doći do stvaranja posebne zajednice zemalja, kojima bi se postepeno obećavao ulazak u EU, a koji se barem dugoročno ne bi mogao sprovesti.
- Možda za EU i nije toliki problem ulazak BiH i Srbije, ali je mnogo veći problem Turska sa blizu 100 miliona ljudi, sa veoma rizičnim grupama kada je u pitanju nabujali islamski fundamentalizam, koji očigledno smeta EU - smatra Popović.

On ističe da bi, ako dođe do formiranja zajednice zemalja jugoistočne Evrope, što potvrđuju i mesečni sastanci predstavnika Turske, Srbije i BiH, to bilo naročito opasno po Srbiju i BiH:
- One bi se kao male zemlje po broju stanovnika i teritoriji, praktično potpuno utopile u onaj broj stanovnika koji ima Turska, kroz takozvane sfere uticaja Turske na ovim prostorima i to se ne sme dozvoliti.

Popović smatra da se tome moraju suprotstaviti i Srpska i Srbija jasnim i nedvosmislenim stavom da ih ne interesuje članstvo u grupi zemalja u kojoj Turska ima dominantnu ulogu.
- Nažalost, već se sada može konstatovati da postoji veliki pritisak na Srbiju i BiH da idu u tom pravcu. Hrvatska i Slovenija su takođe bile predodređene da uđu u ovu zajednicu, ali su odbile zahvaljujući velikom uticaju Vatikana. Tako bi uglavnom Srbi, u Srpskoj i Srbiji, bili žrtvena jagnjad i taoci te inicijative za stvaranje zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Ana Trišić-Babić, zamenica ministra inostranih poslova BiH, ističe da je, koliko god namere Srbije i Turske bile i pozitivne i iskrene, način na koji je sve urađeno u Istanbulu pogoršao odnose u BiH i proizveo unutrašnju nestabilnost.
- Turska se ovim potezom nije dodvoravala EU. Ona, naprotiv, želi da se kao punopravni član i partner zemljama Evrope nametne kao vodeća zemlja Balkana i danas bude moderna verzija nekadašnjeg carstva.

RADOJIČIĆ
PREDSEDNIK Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić u sredu je najavio da će predstavnici RS izneti zvaničnom Beogradu primedbe na nedavno održani istanbulski sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića, Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića, ističući da to, međutim, neće poremetiti odnose između RS i Srbije. Radojičić podseća da je taj sastanak u Banjaluci dobio više negativnih ocena zbog toga što je tamo neovlašćeno prisustvovao Silajdžić, dok su druga dvojica učesnika predsednici i predstavnici svojih država.

SPORAN ISTANBUL
PREDSEDNIK RS Rajko Kuzmanović rekao je za Srnu da snažno podržava sve mere koje vode trajnoj stabilizaciji prilika na Balkanu, posebno između država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, ali da nije siguran da se ta stabilizacija postiže u Istanbulu, već sinergijom Beograda, Zagreba, Sarajeva i Banjaluke.

JEDNODNEVNI ŠOU BEZ UČINKA
ANA Trišić-Babić kaže za „Novosti“ da Turska nije jedina zemlja koja se meša u unutrašnje odnose BiH.
- Bilo koja deklaracija o miru i stabilnosti u regionu je uvek dobrodošla. Međutim, razočaravajuće je da zemlja poput Turske, koja veoma dobro zna kakvi su unutrašnji odnosi u BiH, pod plaštom mira i stabilnosti u regionu, upravo destabilizuje ključnu zemlju regiona. Ona je dodala da je Deklaracija bila „jednodnevni šou sa jednodnevnim učinkom“, a dugoročno je mnoge stvari stavila pod tepih i destabilizovala BiH.

Dostupno na: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=130&status=jedna&vest=177679&title_add=Srpska%20ne%C4%87e%20u%20carstvo&kword_add=milorad%20dodik%2C%20istambulska%20deklaracija