Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

SARAJEVSKI TEST ZA KOSOVSKE ALBANCE

Politika, 5. maj 2010.

Posle prihvatanja Beograda da učestvuje na samitu EU–Zapadni Balkan bez državnih simbola, ukoliko se ne pojave na samitu Albanci rizikuju da postanu „loši momci”, kaže Aleksandar Fatić.

Ministru inostranih poslova Italije Franku Fratiniju uspelo je ono što nije pošlo za rukom njegovom slovenačkom kolegi Samuelu Žbogaru — da za isti sto dovede Beograd i Prištinu. Uz neke ograde i Beograd i Priština su, posle razgovora sa Fratinijem najavili da će učestvovati na konferenciji EU–Zapadni Balkan 2. juna u Sarajevu. Obe strane prihvatile su da na skupu učestvuju po takozvanoj Gimnih formuli, odnosno bez tablica sa državnim oznakama. Uoči nedavnog skupa na Brdu kod Kranja organizator je neposredno uoči sastanka šefova država zemalja zapadnog Balkana nudio Srbiji da učestvuje po istoj formuli, ali je Beograd to odbio. Šta se u međuvremenu promenilo?

Prema rečima Borka Stefanovića političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ukoliko u Sarajevo dođe delegacija privremenih vlasti Kosova, ona će biti asimetrična samim tim što će biti u pratnji šefa UNMIK-a, koji bi govorio pre delegacije privremenih institucija.

Dodatni elemenat asimetričnosti, kako je Stefanović rekao za Tanjug, biće i to što će za stolom biti prisutni predstavnici drugih međunarodnih organizacija, čime će dodatno bila naglašena činjenica da za stolom ne sede samo predstavnici država. „U ovom trenutku još nije izvesno da li će delegacija privremenih organa iz Prištine doći u Sarajevo, ali ohrabreni smo prvim signalima i samim tim što se potvrđuje Rezolucija 1244 i garantuje asimetričnost prisustva delegacije sa Kosova”, rekao je Stefanović.
On je objasnio da će da će ispred svih učesnika konferencije biti pločica sa ličnim imenom, a ne imenom države ili organizacije koju predstavljaju, što je element „Gimnih formule”. Ova formula, kako kaže Stefanović, nije mogla biti primenjena u Kranju jer to bio sastanak šefova država i vlada na koji se ne može primeniti Gimnih formula, a i Priština nije bila u pratnji UNMIK-a”.

„Naš stav je jasan, Kosovo bez UNMIK-a ne može da učestvuje nigde jer bi to bilo kršenje Rezolucije 1244”, istakao je Stefanović.

A prema rečima Džavita Bećirija, portparola predsednika Kosova, za institucije Kosova učešće na junskom samitu o Zapadnom Balkanu u Sarajevu, je prihvatljivo ako učesnici budu predstavljeni ravnopravno. „Ako bude državnih simbola ili zastava država, onda tu treba da su i adekvatni simboli Kosova. Ako predstavnici država budu predstavljeni samo imenima, i to je prihvatljivo za Kosovo. Jedini uslov je da sve zemlje budu predstavljane ravnopravno”, kazao je Bećiri novinarima u Prištini.
Komentarišući eventualno učešće na samitu i šefa UNMIK-a ili predstavnika EU, Bećiri je rekao da u ime Kosova i njegovih institucija mogu da govore samo predstavnici tih institucija.

Uz opasku da kosovski Albanci nisu nepromišljeni diplomatski igrači, dr Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije ocenjuje da predstavnici kosovskih Albanaca, ukoliko se ne pojave u Sarajevu, rizikuju da ispadnu „loši momci”.

„Situacija se drastično promenila nakon Istanbulskog samita. Boris Tadić je tamo uradio za Kosovo više nego cela srpska diplomatija od početka pregovora o statusu Kosova. Sama činjenica da je uspostavljena dobra saradnja sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom i da je Turska na konstruktivan način stupila u pacifikaciju bošnjačkog i muslimanskog stanovništva na ovom prostoru, dovelo je Albance u situaciju u kojoj su morali da popuste”, ocenjuje Fatić.

Srbija je, kako kaže, u roku od svega nekoliko nedelja manifestovala odlične odnose sa Hrvatskom, sa Turskom i zahvaljujući njima  i sa Sarjevom. Posle Istanbulskog samita Haris Silajdžić kao najmilitantniji član bosanskog Predsedništva, preko noći je prestao da daje izjave protiv Republike Srpske. Prethodno je to činio gotovo svaki dan.

„Srbija je sada u poziciji ’dobrih momaka’ i nameće se kao velika regionalna sila. Kada ne bi popustili Albanci bi ispali ono što su i bili kroz ceo proces odvajanja Kosova — tvrdokorna strana”, kaže Fatić uz ocenu da je dobro da Beograd i Priština sede za istim stolom.

J. Cerovina

Koštunica kritikuje odluku Beograda

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kritikovao je najavu da će Srbija na samitu o zapadnom Balkanu u Sarajevu učestvovati bez svog imena. „Srbija je pre samo mesec dana s punim pravom odbila da bez svog državnog imena učestvuje na skupu u Sloveniji, kako bi se omogućilo prisustvo lažne države Kosovo. Danas vlast pristaje da na skupu u Sarajevu budemo prisutni kao zemlja bez imena. To je novi i težak poraz sadašnje vlasti i njene politike da EU nema alternativu”, navodi se u Koštuničinoj izjavi.

Beta