Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

BRAMERCOV IZVEŠTAJ NEĆE BITI PREPREKA

Politika, 15. maj 2010.

Posle prekjučerašnje izjave Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, da nema razloga da veruje da je Ratko Mladić izvan Srbije, većina analitičara smatra da novi izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom, koji će on dostaviti Savetu bezbednosti UN do kraja maja, ipak neće zatvoriti vrata prihvatanju zahteva Srbije za članstvo u EU. Odluka Saveta ministara Evropske unije o otvaranju „zelenog svetla” za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, kojoj se Beograd nada u junu, biće prevashodno politička, uvereni su oni.

„Novi izveštaj Bramerca ne bi trebalo da predstavlja prepreku u daljem približavanju Srbije EU i početku ratifikacije”, kaže Vladimir Vuletić, sociolog. On je mišljenja da će taj izveštaj „za nijansu čak biti pozitivniji” od prethodnog iz decembra 2009. To što je Bramerc rekao da je Mladić u Srbiji treba „čitati u pozitivnom smislu”, smatra on. „Jer ako je Bramerc na osnovu rezultata domaćih organa mogao da iznese zaključak da je Mladić u Srbiji, to znači da su ti organi bliže Mladiću”, dodaje Vuletić.

Prema mišljenju Vladimira Todorića, sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, izveštaj glavnog tužioca biće „u tolikoj meri pozitivan da će omogućiti pozitivno tumačenje članica EU, ukoliko se one odluče da otvore proces ratifikacije SSP-a”. I Aleksandar Fatić, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže da će odluka biti doneta kada se u okviru EU zaključi da Srbiji treba dozvoliti da napravi sledeći korak. Fatić je, međutim, uveren da sledeći korak neće dovesti do brzog članstva Srbije u EU, pa da je, zbog toga, „cela ta priča, na neki način, virtuelna”.

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, nije preterani optimista. On ocenjuje da novi izveštaj „neće biti onako entuzijastičan kao što je bio prethodni”. Postavlja se pitanje zašto, i pored tolikih napora, još nema konkretnih uspeha u lociranju i rešavanju problema dvojice begunaca. „Iz toga proizilazi njegovo usporavanje, da ne kažem uslovljavanje samog početka ratifikacije SSP-a”, dodaje on. Dereta kaže da treba voditi računa i o širem kontekstu, odnosno o ekonomskoj krizi u EU i situaciji u Grčkoj, zbog čega proširenje u ovom trenutku za Evropu nije prioritet.

Fatić smatra da treba očekivati da glavni tužilac „u neko najskorije vreme” da pozitivan izveštaj, ali ne misli da je presudno da li će se to dogoditi baš u junu ili nešto kasnije. Todorić kaže da izveštaj iz decembra, pa i iz sredine prošle godine „nije u bitnoj meri različit” od onoga koji se sada može očekivati. „Bramerc uvek kaže da nije postignuta puna saradnja, ali da je zadovoljan naporima koji se u Srbiji čine da bi se ostvarila puna saradnja sa Hagom”, podseća on.

Todorić dodaje da će se nove članice mnogo oštrije ocenjivati nego što je to bilo ranije, recimo u slučaju Bugarske i Rumunije, i naglašava da grčka kriza može da se odrazi na pitanje učlanjenja, ali da smo mi još daleko od toga. On je uveren da se pri eventualnoj odluci oko ratifikacije SSP-a, članice EU neće samo baviti pitanjem saradnje sa Hagom nego i pitanjima regionalne saradnje, pre svega. Stoga veruje da će pri odlučivanju u Savetu ministara velikog udela imati i ono što se bude dešavalo na regionalnoj konferenciji, početkom juna, u Sarajevu.

 Preuzeto sa: http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Bramercov-izveshtaj-nece-biti-prepreka.lt.html