Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Silajdžić i Tadić još pregovaraju o susretu u Beogradu

Politika, 30. jul 2010.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić ne dolazi danas u Beograd, kako se ovih dana spekulisalo u Sarajevu. Ugovaranje njegove posete je u toku, potvrdio je juče za „Politiku” Damir Arnaut, savetnik u Silajdžićevom kabinetu, a istu informaciju dobili smo i u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Iz izvora bliskih Predsedništvu BiH „Politika” saznaje da ovoga puta svoj dolazak u Beograd Silajdžić neće uslovljavati posetom Iliji Jurišiću, osuđenom u Srbiji na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu na vojnike JNA u Tuzli, 1992. godine. Tako je otklonjena jedna od glavnih prepreka njegovom dolasku u Beogradu.

Silajdžić je, da podsetimo, krajem maja, trebalo da poseti Beograd prvi put od rata u BiH, ali je u poslednjem trenutku otkazao zbog kvara na avionu kojim je trebalo da doputuje iz Njujorka. U međuvremenu je saznao i da neće moći da u zatvoru obiđe Jurišića, jer je Ministarstvo pravosuđa Srbije iz bezbednosnih razloga baš tih dana zabranilo posete pritvorenicima u Okružnom zatvoru. Iz Sarajeva su poslali notu Beogradu i ovaj čin okarakterisali kao „neprimereni trik”, poručivši da Silajdžić neće dolazi dok program posete ne bude identičan onome koji je bio prvobitno predviđen.

Da su se strasti smirile pokazuje i Silajdžićeva izjava da posetom Beogradu dve strane žele da rešavaju otvorena pitanja, poput granica, ali da „osim prošlosti imamo i budućnost”. Kao susedne države, kako je rekao, „potrebno je da razvijamo ukupne odnose i političke, ali i privredne”.

Sarajevski mediji su primetili da Silajdžić nije dočekao Ejupa Ganića na sarajevskom aerodromu, spekulišući da je razlog tome izjava Bruna Vekarića, zamenika srpskog tužioca za ratne zločine, koji Ganićevim braniocima spočitava politički marketing i razne uticaje izvan londonskog suda.

Silajdžić je, međutim, ipak primio Ganića u svom kabinetu, a ovaj mu je uručio kopije dokumenata koji je Srbija koristila u procesu protiv njega, a koje preciziraju karakter sukoba u BiH. Reč je o dokumentima, kako je objasnio Ganić, koji potvrđuju da je u BiH vođen međunarodni oružani sukob između vojske Srbije i oružanih snaga BiH. On je takođe rekao da u budućnosti očekuje otvaranje novog poglavlja u saradnji sa Srbijom i da je kad je reč o prošlosti potrebno sve raščistiti na međunarodnim sudovima.

Prema mišljenju istoričara Čedomira Antića iz Naprednog kluba, nije dobro što da zvanični Beograd toliko insistira na poseti Silajdžića.

„Pre svega, reč je o čoveku koji je svojevremeno najavio da će doći u Srbiju samo ako iz Beograda stigne izvinjenje. On, takođe, neprekidno zahteva reviziju Dejtonskog sporazuma, a ta revizija podrazumeva ukidanje legitimnih prava srpskog naroda i postepeno ukidanje Republike Srpske. Ako naša zemlja nešto želi da se dogovori sa Predsedništvom ne mora to da bude Silajdžić, može to učiniti  i posredstvom Nebojše Radmanovića ili kada neko drugi bude na čelu ovog tela”, smatra Antić.

On podseća da BiH uskoro očekuju izbori i da Srbija zato ne bi trebalo da staje na stranu neke od bošnjačkih stranaka. Antić zamera predsedniku Srbije i što je svojevremeno, pisle otkazivanja Silajdžićeve posete, primio Sulejmana Tihića koji je došao u Srbiju kao stranački funkcioner.

Naša spoljna politika u regionu je, prema njegovom mišljenju, pogrešno postavljena i vodi iz poraza u poraz. Smirivanju strasti između dve zemlje, kako kaže, ne može pomoći dalje samoponižavanje Srbije.

Za razliku od njega, Aleksandar Fatić, naučni savetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, ne vidi zbog čega je i prvi put napravljen problem oko Silajdžićeve posete.

„Ova druga poseta dolazi u trenutku kad je londonski sud odbio zahtev Srbije za izručenje Ganića čime smo po drugi put u kratkom vremenskom periodu doživeli neku vrstu pravnog poraza. On ima moralno jaču poziciju, jer smatra da je BiH izvojevala neku vrstu moralne pobede nad Srbijom koja je fazi defanzive”, naglašava Fatić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija sama sebi pravi probleme.

Jedina uspešna stvar u našoj spoljnoj politici, kako ocenjuje, jesu regionalni odnosi, a zatezanje sa dolaskom Silajdžića ne doprinosi normalizaciji tih odnosa.

„Taman smo ostvarili neki uspon u odnosima sa Sarajevom, što pruža neku perspektivu da će biti konsolidovana i regionalna politika Republike Srpske. Očigledno je da je međunarodna zajednica rešena da Bosnu u ovom trenutku vidi kao stabilnu konfederaciju i da nema nameru da dozvoli bilo kakvu spekulaciju o odvajanju RS. Najnovijim dokumentom Ketrin Ešton upućuje se jasna poruka Dodiku da je na ’crvenoj liniji’ i njegove poslednje izjave predstavljaju jasan signal da je on to shvatio i da je sagnuo glavu. Ne bi valjalo dozvoliti da RS ostane nekakav pion u vrlo opskurnim kalkulacijama o regionalnim izmenama granica”, smatra Fatić.

Preuzeto sa: http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Silajdzic-i-Tadic-jos-pregovaraju-o-susretu-u-Beogradu.lt.html