Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Dileme srpskog nacionalizma

Danas, 28. decembar 2010.

Stara i dobro zasnovana teza da je i sadašnja Evropska unija bila moguća samo zato što je zamišljena kao zajednica snažnih nacionalnih država, s jedne strane, opravdava nacionalističku koncepciju društva koja počiva na nacionalnoj solidarnosti. U izvornom, organskom smislu, nacionalizam podrazumeva povišeni stepen uzajamne solidarnosti pripadnika jednog naroda zahvaljujući uzajamnom prepoznavanju kao sličnih, to jest kao članova iste etničke zajednice. Stoga u nacionalizmu na političkoj sceni nema ničeg lošeg. Zašto je, onda, nacionalizam u Srbiji danas problematičan?

Osnovni razlog leži u konfuznom i iz korena otkinutom shvatanju nacionalizma na takozvanoj srpskoj desnici. Nacionalizam se shvata kao neka vrsta mešavine primitivnog istočnjačkog folklora (a kulturne stereotipe ne treba potcenjivati u njihovoj sposobnosti da uništavaju psihe mladih ljudi) i neke vrste opšte netrpeljivosti, ili kako bi beogradska omladina moderno rekla „opšte nadrndanosti” prema svemu konstruktivnom. Umesto pažljive brige za sve što je srpsko, a pre svega za srpski moral i dobrobit srpske omladine, današnji „desničari” su jedna šarolika mešavina bivših JUL-ovaca, kadrova Slobodana Miloševića, Željka Ražnatovića Arkana, šešeljevaca i svakojakih drugih ljudi koji sa desnicom nemaju ama baš ništa. Stoga je i srpski nacionalizam danas ružna reč, iako u svojim tradicijama on nedri neke od najsvetlijih vrednosti srpskog naroda.

Upravo u svetlu ovog konglomerata svakojakog užasa i moralnog sunovrata koji je prisutan na srpskoj političkoj sceni i koji se često predstavlja kao nekakva „desnica” neophodno je konačno napraviti jedan opšti društveni prekid sa nasleđem devedesetih godina, otvoriti dosijee tajne policije i razotkriti imena doušnika, te pokrenuti ozbiljnu društvenu debatu o tome koje su to vrednosti za koje se srpsko društvo danas zalaže, i da li su politički principi koje zagovara takva desnica zaista legitiman put za jedno evropsko društvo.

Možda u ovoj prirodi srpske „desnice” koja je danas vrlo popularna treba tražiti razloge za oklevanje konzervativnih snaga sa Koštunicom na čelu da sa takvim snagama uđe u široki i prisni zagrljaj. Valja se nadati da je tako.

Aleksandar Fatić

Direktor Centra za bezbednosne studije

Preuzeto sa: 
http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/dileme_srpskog_nacionalizma.46.html?news_id=206627