Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

IZJAVA ALEKSANDRA FATIĆA ZA DOJČE VELE POVODOM POSETE VLADIMIRA PUTINA SRBIJI

Dojče vele, 24. mart 2011.

Poseta ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji zvanično protekla u znaku privredne saradnje dve zemlje. Da li se iza priča o ekonomiji krije politički pritisak na Beograd?
 
Ruski premijer Vladimir Putin i srpski predsednik Boris Tadić u izjavama nakon susreta svojski su se trudili da uklone čak i naznake razmimoilaženja u stavovima. Saradnja dveju zemalja ocenjena je kao pozitivna, rečeno je da Srbija i Rusija imaju istovetne stavove po mnogim pitanjima, i zaključeno da postoji prostor za dalje širenje saradnje.
 
Uglavnom se govorilo o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, a političke teme su donekle bile u drugom planu. Rusija je ponovila svoju podršku srpskom stavu oko Kosova, a Srbija najavila da će sa Rusijom narednih meseci potpisati sporazum o strateškom partnerstvu. Boris Tadić je naglasio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da to ne znači da će prenebegnuti saradnju sa Rusijom.
 
Srbiji nije lako s Rusijom
 
Trenutna ruska spoljna politika je na tragu povratka modelima geostrategije, i u tom smislu je energetska ekonomija deo ruske spoljne politike, kaže za Dojče vele Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije. U tom smislu se čak može reći da je Srbija potrebnija Rusiji nego obrnuto, smatra Fatić. Rusija je izgubila sve strateške saveznike vezane za proširenje NATO, i Srbija je ostala jedini saveznik preko koga Rusija može da projektuje svoje energetske, političke i odbrambene interese prema Evropi, ističe Fatić.

                         

„Srbija je pod ogromnim pritiskom Moskve. Srbiji nimalo nije lako što je Putin došao. Putin je došao da zavrće ruke u Srbiji. I on je došao da obezbedi da se potpisani sporazumi sprovode, da se ostvaruje jedan faktički monopolski položaj ’Gaspromnjefta’, preko svojih ćerki firmi kroz vlasništvo u energetskoj industriji Srbije. I on je došao da obezbedi da Srbija ne uđe u NATO. To je njegov glavni cilj“, smatra Fatić.
 
Može li i NATO i EU i Rusija?
 
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, podseća na izjave ruskih zvaničnika, koji su naveli da će u beogradskim razgovorima dominirati tema ruskog predloga o novoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi. To je predlog koji je već odbačen od strane Evropske unije (EU), ističe Milićeva, koja svoju bezbednosnu politiku bazira na NATO-u. Srbija, ukoliko zaista iskreno želi članstvo u EU, o tome mora voditi računa, kaže Jelena Milić.
 
„I sada Rusija ucenjuje Srbiju da se o tome izjasni. Ja mislim da to može da se pretpostavi iz činjenice da je razgovor sa Tadićem trajao mnogo duže nego što je planirano. I ne samo da se Rusija buni protiv članstva Srbije u NATO, nego ona ide i korak dalje. Tako se ambasador Rusije u Srbiji Vladimir Konuzin pre nekoliko dana javno pobunio protiv toga što se ta ideja uopšte razmatra u srpskoj javnosti“, kaže direktorka Centra za evroatlantske studije.
 
Republika Srpska i Srbija zavrću ruke Federaciji BiH?
 
Vest da se sa Putinom u Beogradu sastao i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izazvala je pažnju i u Sarajevu
 
Aleksandar Fatić ocenjuje da susret Putina i Dodika sam po sebi ne bi trebalo da brine sarajevske političare, ali da ima razloga za razmišljanje šta će biti kada Južni tok stigne u Republiku Srpsku, i onda preko nje dođe do Sarajeva. Energija je tu deo dila Rusije i Srbije, kaže Fatić.
 
„Što znači da se faktički ceo taj geostrateški srpski prostor stavlja pod energetsko sponzorstvo Rusije. I bosansko- hercegovačka federacija će faktički zavisiti od dobre saradnje sa Republikom Srpskom i Srbijom za nesmetano dopremanje tog gasa na njenu teritoriju“, ukazuje Fatić.
 
Srbija pravi alternativu EU?
 
Čitav niz dogovora Srbije i Rusije, kao i najava potpisivanja strateškog sporazuma između dve zemlje, Jelenu Milić podseća na kreiranje alternative u slučaju da bude dovedena u pitanje evropska orijentacija Srbije:
 
„A evropska orijentacija Srbije nije dovedena u pitanje od strane EU. Poziv i uslovi su i dalje tu. Ta orijentacija je ugrožena zato što vladajuća elita u Srbiji ne čini sve, u stvari čini mnogo toga da sama podrije naš evropski put“.
 
Očigledno je da je sadašnja strategija Vlade Srbije, pred izbore, okrenuta nacionalnoj solidarnosti sa Srbima u Bosni, ocenjuje Fatić. To je sa jedne strane prirodno, ako se ima u vidu sporazum o specijalnim vezama RS i Srbije, kaže on. Ali, sa druge strane je pitanje koliko je to pametno, koliko je provokativno za Zapad, i koliko je to fer prema bosansko-hercegovačkoj državi, zaključuje Fatić.
 
Jelena Milić smatra da će lakmus papir za Srbiju biti potpisivanje bezbednosnog sporazuma sa EU. To bi značilo da je Srbija praktično odbila ruski predlog, i prihvatila ono što je evropski sistem bezbednosti, ocenjuje Milićeva.


Preuzeto sa: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6481579_page_2,00.html