Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Srbija je potrebna Rusiji

Pravda, 3. april 2011.

Trenutni odnos snaga između Srbije i Rusije je takav da je, možda po prvi put u istoriji, Srbija potrebna Rusiji. Tačnije, Srbija je trenutno verovatno potrebnija Rusiji, nego Rusija Srbiji, mada je ružno praviti takva poređenja među prijateljima. Osnovni, vrhovni interes Rusije u balkanskom regionu je da spreči da Srbija uđe u NATO, jer bi to značilo da su sve balkanske zemlje u NATO, i predstavljalo bi dodatni podsticaj zaokruživanju geostrateškog prostora NATO praktično celom dužinom ruskih granica, rekao je dr Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije.

– Naime, najveća bitka na planu proširenja NATO vodi se u pogledu pridruživanja Ukrajine i Gruzije. Ako bi te zemlje ušle u NATO, ruska odbrambena strategija i ruska vojna doktrina, dva ključna bezbednosna dokumenta Kremlja, postale bi velikim delom neupotrebljive.

Šta to pokazuje?

– To pokazuje da se Rusija, s pravom, oseća veoma ugroženom ukoliko bi se završilo širenje NATO-a na planirani način, pošto su na Balkanu danas sve države članice NATO, osim Srbije, Makedonije i BiH, a ove poslednje dve su u procesu pridruživanja, jer imaju potpisan MAP sporazum. Ako i Srbija uđe u NATO, to je uvod u odlučnu bitku za ulazak Ukrajine i Gruzije i završetak politike proširivanja. Ta politika je zamišljena kao instrument globalne bezbednosti i ona je logična, ali je isto tako logično da se Rusija njome objektivno oseća odbrambeno ugroženom. Zato Rusiji veoma treba status Srbije van NATO-a, i bilo je sasvim jasno da je to glavni razlog što u faktički dve godine Srbiju posećuju prvo predsednik Medvedev, a potom i premijer Putin. To jasno govori koliko je Srbija trenutno značajna za Kremlj i koliko je pitanje NATO-a značajno za Rusiju.

Zašto se Rusija nije protivila stavu Crne Gore koja želi u NATO? To je, ipak, zemlja koja izlazi na more i u kojoj je ruski kapital?

– Zato što Crna Gora može mnogo više da dobije od NATO zemalja nego od Rusije, i takvo nastojanje bi bilo uzaludno. Takozvani „ruski kapital“ u Crnoj Gori je privatni kapital ruskih tajkuna, a ne kapital ruske države. Srbija je, za razliku od Crne Gore, pritešnjena pitanjem dalje konsolidacije nezavisnosti Kosova, i samo joj Rusija može ponuditi veto u Savetu bezbednosti prilikom ključnih odluka u vezi sa Kosovom. Upravo zato je predsednik Medvedev 2009. godine u srpskom parlamentu izjavio da „Srbija treba da ima konačnu reč o Kosovu“. To je jedan veoma snažan stav, pogotovo kada se imaju u vidu činjenice o trenutnom statusu Kosova, ali on predstavlja više poruku usmerenu srpskoj državi: podrška protiv dalje konsolidacije nezavisnosti Kosova, a zauzvrat uzdržavanje od članstva u NATO-u. To je suština uticaja Rusije na Srbiju danas.

Šta predstavlja najavljeno strateško partnerstvo, koje će uskoro biti potpisano između Srbije i Rusije?

– To je potpuno nejasno. Kremlj je svojevremeno najavio novi alternativni bezbednosni sistem za Evropu, koji bi bio alternativa NATO-u, ali do sada nema razrađenog predloga takvog sistema. EU je više puta pokušavala da konstruiše nekakve svoje odbrambene snage, čak je ustanovila i svoje zvanično vojno krilo, „Zapadnoevropsku uniju“, ali je taj projekt propao.

A da li Srbija može da bude deo bezbedonosnog sistema koji je predstavila Rusija?

– Srbija može biti deo tog sistema, ali taj sistem ne može zameniti NATO.

Projekat „Družba Adria“

Koliki su ekonomski interesi Srbije u saradnji sa Rusijom? Koliko je značajan „Južni tok“?

– „Južni tok“ je veoma značajan za Srbiju u strateškom, a ne samo u ekonomskom smislu. Jedan njegov krak treba da se odvoji iz Srbije preko Republike Srpske ka Federaciji BiH, što bi onda Federaciju stavilo u delimičnu energetsku zavisnost od odnosa sa RS i Srbijom. „Južni tok“ je veoma značajan strateški projekt, kojim Kremlj može bitno da pojača svoju globalnu stratešku poziciju. A to nije jedini takav projekt. Postoji i projekt „Družba Adria“, o kome se malo zna. Postoji mnogo toga o čemu se malo zna, u smislu ruskih strateških projekcija ka Evropi.

Šta je projekat „Družba Adria“?

-Reč je o planu da se izgradi naftni cevovod pod nazivom „Družba Adria“, dužine 3.200 kilometara, sa kapacitetom od pet do 15 miliona tona nafte godišnje u toku tri faze postepenog aktiviranja. Naftovod bi počinjao u ruskom gradu Samara i protezao bi se preko Belorusije, Ukrajine, Slovačke i Mađarske do Omišlja na hrvatskom ostrvu Krk. Izgradnjom „Južnog toka“ i „Družbe Adria“ i NATO zemlje u regionu i Srbija bile bi uvučene u ruski gasni projekt i stavljene pod rusku gasnu zavisnost.

 Preuzeto sa: http://www.pravda.rs/2011/04/03/srbija-je-potrebna-rusiji/