Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

IZJAVA ALEKSANDRA FATIĆA O RUSKOJ POLITICI PREMA NATO PREKO SRBIJE

Pravda, 19. april 2011.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je da odnosi Srbije i Rusije idu uzlaznom putanjom i da će poboljšanje ti odnosa dovesti do sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Šefovi diplomatije Rusije i Srbije, Lavrov i Vuk Jeremić, složili su se da jačanje odnosa te dve zemlje ne može da ugrozi evropske integracije Srbije.

– Konstatovali smo da se naši odnosi razvijaju uzlaznom putanjom i kvalitet ovih odnosa odražava se time da smo spremili ugovor o strateškom partnerstvu koji će u bliskoj budućnosti potpisati naši predsednici – rekao je Lavrov i najavio podršku Moskve inicijativi Srbije za pokretanje istrage pod mandatom Saveta bezbednosti UN o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu.

On je kazao da je bilo reči o realizaciji dogovora postignutih tokom prošlogodišnje posete Rusiji predsednika Srbije Borisa Tadića i tokom posete Putina Beogradu.

– Različita praktična pitanja su na stolu – pitanje realizacije zajedničkih investicionih projekata i to učešća ruskih kompanija u modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji, ali isto tako i ulaganja srpskih farmaceutskih kompanija u Rusiji – rekao je Lavrov.

Jeremić je rekao da se osim o ekonomiji i energetici razgovaralo i o Kosovu i posebno izveštaju Dika Martija i najavio da će Srbija uskoro pokrenuti predlog u Savetu bezbednosti UN za pokretanje istrage o navodima iz tog izveštaja.

Predsednik Srbije Tadić sa Lavrovim je razgovarao o predstojećoj zvaničnoj poseti Moskvi tokom koje će biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Predsednik Srbije je ponovio da nedavna Putinova poseta predstavlja veliki doprinos razvoju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Rusije.

Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije, rekao je da je strateško partnerstvo Rusije i Srbije deo strategije Rusije da stavi Srbiju u službu svojih interesa na Balkanu.

– To, konkretno, podrazumeva da Srbija postane strateški saveznik Rusije u bezbednosnom smislu, i da trajno ostane van NATO-a, kao jedina ne-NATO zemlja u regionu. Reč je o politici da se Srbija stavi pred svršen čin, time što će se, proglašavanjem strateškog savezništva, donacijama budžetu, osnivanjem ruske baze u Nišu, postavljanjem gasovoda Južni tok i diplomatskom podrškom u Savetu bezbednosti protiv Prištine, faktički dovesti svaka buduća vlada u poziciju da, i da hoće, ne može da uđe u NATO, jer NATO ne može primiti zemlju koja je toliko u službi ruske bezbednosne politike – istakao je Fatić za Pravdu.

On navodi da je osnovni cilj Rusije da se spreči širenje NATO, i da je to suština ukupne ruske politike prema Srbiji.

Preuzeto sa: http://www.pravda.rs/2011/04/19/srbija-u-sluzbi-rusije/