Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Izjava Aleksandra Fatića o predlogu referenduma u RS

Pravda, 26. april 2011.

Dodik da odustane od referenduma

U luksuznom kompleksu, u kojem su se pre dvadeset godina sastali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i navodno dogovarali o podeli Bosne i Hercegovine, u utorak je opet bilo reči o ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je preduslov boljeg razumevanja u budućnosti iskorenjivanje postojećih predrasuda koje, kako je rekao, i dalje postoje u trima državama.

– Želimo da se ceo region što pre integriše u Evropsku uniju. Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari BiH i nikad neće podržati referendum koji bi mogao da ugrozi njenu celovitost – rekao je Tadić, i istakao da je stavljena tačka na procese dezintegracije u jugoistočnoj Evropi, govoreći o autonomiji Sandžaka.

Šef turske države Abdulah Gul naglasio je da je želja sve tri države da se pojača saradnja u smeru rešavanja gorućih problema, uz poštovanje principa očuvanja suvereniteta i integriteta drugih država.

Inače, parlament Republike Srpske usvojio je odluku o održavanju referenduma koja danas, nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS, stupa na snagu. Referendum će se održati u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da je uspeh samita u granicama očekivanog i da su svi učesnici dobili ono što su hteli.

– Turska želi trajno prisustvo na Balkanu i ulogu regionalne sile, Srbiji su potrebne turske investicije i zato će možda biti za neko vreme odložen najavljeni referendum u Republici Srpskoj, a bosanskim liderima susret je poslužio za smirivanje tenzija kod kuće.

Aleksandar Fatić kaže da je sastanak u Karađorđevu organizovan kako bi Srbija uticala na Milorada Dodika, a Turska na Federaciju Bosne i Hercegovine da bude kooperativna prema odlukama visokog predstavnika Valentina Incka.

– Turskoj je obećano članstvo u EU ako bude uticala na bosanske Bošnjake da prihvate različite kompromise. Treba imati u vidu činjenicu da je Turska do sada najneuspešniji kandidat za članstvo u EU: zemlja kojoj je odobrena kandidatura pre, ako se ne varam, nekih 12 godina, a faktički nema realnih izgleda da ikada postane članica EU. Stoga je u Turskoj narastao sentiment islamske politike i ona se u svojoj spoljnoj politici sve više približava Iranu, i udaljava od Evrope. Da bi se ovo otuđivanje od Evrope sprečilo, Turskoj je obećano da će se proces pridruživanja „otkočiti“ ako bude koristila svoj uticaj na bosanske muslimane, da kontroliše stanje u Bosni. To je suština turskog učestvovanja u bosanskim dešavanjima – kaže Fatić.

Razgovori uz lososa i jagode

Nakon napornih razgovora državnici su se opustili uz zajednički ručak, a na meniju su se našli marinirani losos na povrću, krem od celera, palenta sa pečurkama i popijeti od smuđa. Uz ribu je bila poslužena i ajzberg slata, šeri paradajz, kao i jagode.

Dodik: Referendumom branimo RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da međunarodna zajednica neće preduzeti sankcije zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH. On je ponovio da je raspisivanje referenduma pokušaj odbrane Dejtonskog sporazuma.

– Mi ipak poštujemo Dejton i ne želimo da prihvatimo tumačenja koja su data kroz formu Dejtona – rekao je Dodik, dodajući da RS ne traži ništa više od onog što joj prema Dejtonu pripada.

Preuzeto sa: www.pravda.rs/2011/04/26/dodik-da-odustane-od-referenduma/