Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

IZJAVA ALEKSANDRA FATIĆA O PRIZNANJU KOSOVA KAO USLOVU ZA EU INTEGRACIJU SRBIJE

Pravda, 16. jun 2011.

Verner Hojer: U Evropu kad priznate Kosovo

BEOGRAD – Nemačka neće dozvoliti ulazak Srbije u Evropsku uniju ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost Kosova. Stav Nemačke je da kosovsko pitanje mora biti rešeno, a priznavanje svih granica na Balkanu je neminovnost. To će morati da uradi i Srbija, ukoliko želi da nastavi put evrointegracija, tvrdi izvor „Pravde“.

Takav scenario, da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost, izneo je eksplicitno državni sekretar Nemačke Verner Hojer, koji je srpskom potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću rekao da su „granice na Balkanu realnost koju niko ne treba da dovodi u pitanje“.

– Priznavanje teritorijalnog integriteta svih susednih država jedan je od preduslova za širenje EU. Što se tiče proširenja EU, preduslov je da se prizna teritorijalni integritet susednih država, i to svih susednih država. Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije, ali Srbija mora da razvija dobrosusedske odnose. Na putu ka EU nema ustupaka i Srbija ima obavezu dalje saradnje sa Tribunalom u Hagu i potrebu za daljim dijalogom sa Kosovom – rekao je Hojer.

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić rekao je da je sasvim jasno da Srbija ne može postati članica EU bez priznavanja Kosova.

– Pre svega zbog toga što je pokazala da nije u stanju da na vreme rešava pitanja svog teritorijalnog urušavanja, koje je započelo odvajanjem Kosova, a sada se nastavlja krizom u Sandžaku i verovatno će se nastaviti uspostavljanjem politički suštinske samobitnosti Vojvodine. Ako je Kosovo za ključne zemlje EU i SAD „završena stvar“, kako njihovi ambasadori to redovno kažu, a za Srbiju je to nerešeno pitanje, onda Srbija i EU imaju dijametralno različite stavove o ključnom bezbednosnom pitanju, zbog koga je vođen rat u Evropi. To, onda, prirodno znači da Srbija sa takvim stavom ne može postati članica EU ističe Fatić.

On dodaje da je Hojer to jasno preneo. Međutim, dodaje Fatić, treba imati u vidu i činjenicu da nije Nemačka jedina zemlja sa takvim stavom: i holandski parlament je upravo pokazao da Srbiju ne smatra spremnom za dalje EU integracije.

– Pošto se odluke u EU donose konsenzusom, jasno je da do članstva u Uniji, u dogledno vreme, nema ništa – objašnjava Fatić.

I Predrag Simić, profesor FPN-a, navodi da je Nemačka iznela stav koji su nedavno i holandski parlamentarci preneli Srbiji.

– Verovatno to nagoveštava nove zaplete u odnosima sa najuticajnijom zemljom EU. Dijalog Beograda sa Prištinom potvrđuje da Srbija primenjuje standarde koje je Nemačka diplomatija predložila. U ovom trenutku dalje od toga teško je ići – istakao je Simić.

Preuzeto sa: http://www.pravda.rs/2011/06/15/verner-hojer-srbija-zbog-eu-da-prizna-kosovo/