Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

UHAPSITI I OSTALE ODGOVORNE ZA RATNE ZLOČINE

20. jul 2011.

Centar za bezbednosne studije se, zajedno sa ostalim organizacijama građanskog društva u Srbiji, pridružuje čestitkama svima onima koji su zaslužni za hapšenje Gorana Hadžića, optuženika za ratne zločine i bivšeg predsednike Republike Srpske Krajine.

Hadžić je simbol zločina koje je činio Miloševićev režim protiv drugih naroda. On je, međutim, uhapšen prekasno, a samo njegovo hapšenje neće biti dovoljno ako vrlo brzo ne usledi i raščišćavanje sa ostalim odgovornima za ratne zločine iz Miloševićevog vremena. To se pre svega odnosi na rad Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, čiji je zadatak da podigne optužnice i protiv brojnih drugih protagonista zločina, od onih protiv Bošnjaka i Hrvata, do onih protiv Albanaca. Mnogi od tih protagonista i visokih funkcionera Miloševićevog režima i dalje nisu osetili ruku pravde, a neki od njih su i dalje zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Srbije.

Srbija će i posle isporučenja Hadžića u Hag biti sprečena da napreduje u evropskim integracijama ako ne pokaže spremnost da goni sve aktere zločinačkog poduhvata iz devedesetih godina prošlog veka. Tek takav nastavak obračuna sa ratnim zločincima može značiti početak minimalne moralne obnove srpske države.