Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Aleksandar Fatić: Rusija ne može da uradi ništa za Kosovo

Pravda, 11. avgust 2011.

Posle zahteva Ruske Federacije, koja je od Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije zatražila da ne dozvoli vlastima u Prištini da severni deo Kosova stavi pod svoju upravu, Rusija je jasno pokazala da je politički na strani Srbije, kaže Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije. Međutim, iskrena podrška Rusije ne znači mnogo, jer Moskva u ovom trenutku ne može mnogo da pomogne Srbiji. Fatić je u razgovoru za „Pravdu” istakao da su prištinske vlasti spremne da integrišu Sever Kosova.

Da li Rusija ima neki plan za zaštitu Severa Kosova?

– Rusija ne može da uradi baš ništa. Ona je politički na strani Srbije u vezi sa Kosovom, ali ona sama ne može da izgura neku rezoluciju u Savetu bezbednosti u prilog Srbije.

Šta Rusija može da uradi?

– Jedino što Rusija može, kada bi htela (a to često nije htela, jer joj konflikti sa ostalim velikim zemljama nisu u interesu), jeste da osujeti putem veta neku rezoluciju koju bi predložila neka druga, zapadna zemlja. Međutim, ni od te mogućnosti nema vajde, jer je Priština odlučila da ide na integraciju Severa Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti, pozivajući se na činjenicu da je proglasila nezavisnost, da je priznata od strane mnogih država, i da se to priznanje odnosi na celokupnu teritoriju Kosova, uključujući i sever. Stoga Rusija nema ama baš nikakve mogućnosti da spreči aktuelnu inicijativu Prištine.

Koji su koraci Rusije?

– Kada bi Moskva htela da pokrene svoju energetsku strategiju i pritisne zapadne vlade da one izvrše pritisak na Prištinu, ona bi to mogla, eventualnim manipulisanjem posebno svog gasnog aranžmana sa Nemačkom. Naime, Nemačka zavisi, ako se ne varam, za čitavu jednu trećinu svoje potrošnje gasa od ruskih isporuka i ugovora koji su nemačke energetske firme još 2005. godine potpisale sa „Gazprom njeftom”. Međutim, ta strategija je mnogo krupnija nego što je to Kosovo za Rusiju, i ona verovatno neće ići toliko daleko, već će se prosto zadržati na apelima, pozivima i protestima.

P. Jeremić

Preuzeto sa: http://www.pravda.rs/2011/08/11/aleksandar-fatic-rusija-ne-moze-da-uradi-nista-za-kosovo/