Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Komentar A. Fatića nedeljniku "Akter" o Kosovu, Vojvodini i Sandžaku

Akter online, 31. oktobar 2011.

„Albanci u Preševskoj dolini i partije u Vojvodini će odmrznuti ta pitanja onda kada budu procenili da im je to u interesu“.

Srbija se u velikoj meri sprema za predstojeće izbore i to se vidi na svakom koraku. Iako zvanične kampanje brojnih stranaka kreću od sredine sledećeg meseca, već sada se vidi da aktuelna pitanja, kao što su na primer rešavanje severa Kosova i barikada i pitanje Evropske unije, svakodnevno imaju stranačka objašnjenja koja su ponekad puna povišenih tenzija i opasnih rešenja.

Verovatno će do proleća, za kada se najavljuju parlamentarni izbori, biti još mnogo tema i skandala kojima će se obasipati srpska javnost.

Koliko u takvoj situaciji prepunoj stalnih prepucavanja i strasti može da se razmišlja o i te kako važnim pitanjima za Srbiju, kao što su Sandžak, Preševska dolina i pitanje Vojvodine?

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je prošle nedelje posle razgovora sa zvaničnicima u Beogradu izrazio nadu da će „početi novi period za ljude u Sandžaku i sve muslimane u Srbiji, kao i za mir i stabilnost Srbije“. Davutoglu je u Beogradu razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali posle tih sastanaka nije objavljeno nikakvo saopštenje ni u Beogradu, ni u Ankari.

Predstavnici Islamske zajednice u Turskoj i politički lideri u toj državi usaglasili su, kako se nezvanično može čuti, principe Sporazuma o pomirenju dveju islamskih zajednica u Srbiji. Glavni principi sporazuma su da će biti formirana jedinstvena islamska organizacija u Srbiji, a verskim poglavarima biće zabranjeno političko delovanje.

Sukob islamskih zajednica u Srbiji traje od 2007. godine, kada je osnovan Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić. Islamsku zajednicu u Srbiji, koja priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH, predvodi muftija Muamer Zukorlić. Mediji su pisali da Turska pokušava da u dogovoru sa Islamskom zajednicom BiH objedini islamsku zajednicu u Srbiji. Nije poznato da li je sporazum već na neki način zaživeo u Novom Pazaru. Sead Šaćirović, jedan od najbližih saradnika muftije Muamera Zukorlića, podneo je ostavku na mesto predsednika Medžlisa Islamske zajednice u Novom Pazaru i najavio je ulazak u politiku. Šaćirović je naveo da je odluku doneo nakon dubokog promišljanja i konsultacija, a imajući u vidu “obespravljenost” bošnjačkog naroda u Srbiji.

“Ovu odluku doneo sam imajući u vidu stanje obespravljenosti bošnjačkog naroda, osećajući obavezu davanja doprinosa rešavanju statusa Bošnjaka i Sandžaka, a poštujući princip nespojivosti verskih i političkih funkcija”, kazao je Šaćirović, i dodao da će politike aktivnosti obavljati u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici na čijem je čelu zet muftije Zukorlića Emir Elfić.

Pitanje Sandžaka bilo je na dnevnom redu i premijerskog sata u Crnoj Gori. Naime, premijera Igora Lukšića poslanik Nove Goran Danilović pitao je da li je moguće da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve opasniji po nacionalnu bezbednost od onih koji propovedaju jedinstvenu i nezavisnu teritoriju Sandžaka.

ŠTA JE BOLJE

Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković izjavio je da bi bilo jako dobro da se objedini Islamska zajednica u Srbiji i da pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi jedinstvu građana Sandžaka.

“Radujem se svakoj inicijativi i naznaci da u Sandžaku bude bolje, svakoj inicijativi koja doprinosi miru i toleranciji”, rekao je Marković.

Dodao je da su svi okrenuti ka objedinjavanju dveju islamskih zajednica u Srbiji i da je zato u ovom momentu nerealno očekivati formiranje bošnjačkog nacionalnog veća. On je kazao da država snosi deo odgovornosti što nije formiran Nacionalni savet Bošnjaka. Marković je naveo i da je bilo propusta države, ali da je nažalost i politički splet događaja doveo do zastoja u aktivnostima na formiranju tog saveta.

Analitičari smatraju da je neodgovorno što je Srbija dovela do situacije da Turska rešava njene probleme, ali da je za Srbiju bolje da postoji jedna islamska zajednica.

Prema mišljenju profesora dr Aleksandra Fatića, iz Centra za bezbednosne studije, ako je tačno da je svojevremeno država učestvovala u formiranju druge islamske zajednice, onda je to bila velika greška. Prema Fatićevim rečima mora se razgovarati i „bolje je razgovarati sa autentičnim predstavnicima naroda kakvi god da su, nego sa nekim ko glumi ogledalo i na svako pitanje nam odgovara da smo mi u pravu i da u Sandžaku nema problema“.

„Sandžak je već akutno pitanje za Srbiju, kao i Vojvodina. To što se javnost ponaša kao da ti problemi još nisu eskalirali podseća na uspavanost pred najnovije pogoršanje stanja sa Kosovom. Potrebno je da se hitno uspostave konstruktivni odnosi sa sandžačkim liderima, uključujući i muftiju Zukorlića, i da se sa njima radi na nekom optimumu rešenja. Pokušaji da se problem odloži ili da se Zukorlić ignoriše su fatalna greška. Teritorija se čuva pravovremenom i mudrom politikom, i pre svega saradnjom, a ne antagonizacijom neistomišljenika. Nedostatak jasne politike prema Sandžaku prosto “poziva” Tursku da rešava pitanja Bošnjaka na Balkanu, a to je veoma loše. Vojvodina je takođe otvoreno pitanje, samo na nešto drugačiji način. Veliki američki senator Vilijam Fulbrajt jednom je održao seriju predavanja na Harvardu koja su objavljena pod naslovom “Arogancija vlasti”. Tu Fulbrajt govori o aroganciji SAD-a i šteti koju je i supersila pretrpela zbog te arogancije. Arogancija vlasti u Beogradu vodi još složenijim odnosima u Vojvodini, i uvodi državu u dodatnu krizu“, kaže profesor dr Fatić.

KOME ODGOVARA ODMRZAVANJE PROBLEMA

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da građanima Srbije treba reći istinu, da je posle rata Srbije sa NATO-om Savet bezbednosti sa sedam pečata overio kapitulaciju Srbije, i da nije garantovan povratak hiljadu srpskih vojnika i policajaca na teritoriju Kosova. Prema njegovim rečima, to je velika manipulacija i najveći balvan koji se kotrlja Srbijom, i upozorio ako se desi, „a neće“, da se otcepi sever Kosova, to će učiniti i opštine Preševo i Bujanovac.

Ministar Milan Marković rekao je da vlada dosta radi na pitanjima obrazovanja i uključivanja Albanaca u državne organe, ali da toj politici albanski lideri u tim opštinama stavljaju klipove kroz akcije kao što je bojkot popisa. On je rekao da ima problema u tim opštinama, ali da se oni rešavaju i da bojkot popisa sigurno ne ide u tom pravcu.

Kao primeri uključivanja mladih Albanaca u obrazovni sistem Srbije je i otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, na kome će nastava biti dvojezična. Nastavu će pohađati 69 studenata, od kojih je 40 albanske nacionalnosti, a 29 srpske i svi će biti na budžetu.

Prema Markovićevim rečima mladi sa juga Srbije odlazili su na fakultete u Prištini, čije diplome sa oznakom Republike Kosovo Srbija ne priznaje, što je dovodilo do toga da oni ne znaju srpski jezik i da ne mogu da se zaposle u Srbiji.

Marković je rekao i da je počelo zapošljavanje Albanaca u državnim organima, a dvadesetak njih zaposlilo se u carini.


„Sandžak je već akutno pitanje za Srbiju, kao i Vojvodina. To što se javnost ponaša kao da ti problemi još nisu eskalirali podseća na uspavanost pred najnovije pogoršanje stanja sa Kosovom“ prof. dr Aleksandar Fatić
PROCENE

Pitanje koje se nameće jeste da li se problemi Vojvodine i Preševske doline mogu aktuelizovati uoči izbora, i da li je njihovo „odmrzavanje“ u interesu nekih partija, ali i delova međunarodne zajednice.

„Albanci u Preševskoj dolini i partije u Vojvodini će odmrznuti ta pitanja onda kada budu procenili da im je to u interesu. Mislim da je već trebalo da traju ozbiljni razgovori o Sandžaku i o Vojvodini. Da su, kojim slučajem, Englezi na vlasti u Srbiji, i muftija Zukorlić i autonomaši u Vojvodini bi do sada bili najveći pobornici celovitosti i jedinstva Srbije, jer bi u tome videli jasan interes za sebe. Ali kod nas nisu na vlasti Englezi“, kaže profesor Fatić.

Sledeće pitanje je da li i koliko Srbija u ovom trenutku ima manevarskog prostora za rešavanje pitanja severa Kosova. Pre nekoliko dana predsednik Boris Tadić je izjavio ”da je borba za životni prostor Kosova postala borba za geopolitički uticaj i da je to prostor u kome su međunarodne sile nadmeću u svom kredibilitetu“. „Ne čini mi se da je na Kosovu u toku borba za geopolitički uticaj, jer je reč o maloj teritoriji koja je strateški beznačajna. Na Kosovu je reč o datim obećanjima kosovskim Albancima, koja će velike zemlje ispuniti. Ta obećanja su data jer je Miloševićeva vlast vladala onako kako je vladala, a dosledno se na njima insistira jer je demokratska vlast održavala dvostruku retoriku – jednu prema Vašingtonu i Briselu, a drugu prema unutrašnjoj javnosti u vezi sa Kosovom. U savremenoj diplomatiji neistine se ne tolerišu, pogotovo kada dolaze od malih zemalja. Preko noći pitanje Kosova pretvorilo se u pitanje severa Kosova. Ako se stvari i dalje budu odvijale na dosadašnji način, ova generacija bi mogla trajno izgubiti Kosovo“, zaključuje profesor dr Aleksandar Fatić.

Preuzeto sa: http://www.akter.co.rs/politikaprint/4132-svi-cekaju-svoj-trenutak.html