Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Jaka javna uprava važna za borbu protiv korupcije

RTS, 12. jun 2013.

Ističući da je veoma važna borba protiv korupcije i da je to tema kojoj EU daje posebno na značaju, Dežer je u Privrednoj komori Beograda rekao da je uloga i funkcionisanje javne administracije veoma važna za tu borbu.

Dežer je rekao da je zadovoljan što srpska vlada pokušava da administraciju dovede na evropski nivo, a projekat „Etika za javne službenike“ je deo opredeljenja da se radi u tom smeru.

"Očekujem od vas da prenosite informacije o onome što ste ovde čuli, to je važno uraditi u kontekstu reforme javne uprave u Srbiji", rekao je Dežer pripadnicima javne uprave i nevladinih organuzacija koji su završili tu obuku.

Dežer i ambasador Norveške ukazali su da je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđeno da javne službe do decembra prošle godine naprave planove integriteta za procenu rizika i sprečavanja korupcije u javnom sektoru, a da je od 4.500 institucija to uradilo samo njih polovina.

Kamsvag je naveo da je Srbija prva zemlja u regionu koja sistematski koristi planove integriteta za procenu rizika i sprečavanje korupcije u javnom sektoru i naglasio da je potrebno raditi i na ukidanju nepotrebnih procedura i pojačanju odgovornosti zaposlenih u javnom sektoru.

Napominjući da se Srbija suočava sa problemima korupcije, on je naglasio da je važno da napravi pomak u borbi protiv korupcije u procesu priključivanja ka EU.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković poručio je polaznicima da će dobiti papir koji ništa ne znači ako ne bude dobra polazna osnova za ponašanje ističući da je etika "donja linija ispod koje ne bi trebalo da se ide".

On je rekao da se nada da će oni koji su završili obuku radeći u javnoj upravi pokazati da ona zna da se menja i da bude etična i odgovorna.

Specijalističku četveromesečnu obuku organizovao je Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku u Privrednoj komori Beograda.

Cilj te obuke je unapređenje etičkih kapaciteta javne uprave kroz jačanje integriteta upoznavanjem javnih službenika sa opšteprihvaćenim etičkim standardima koji predstavljaju nadgradnju za profesionalno, odgovorno i stručno obavljanje poverenih javnih poslova.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1341870/Јака+јавна+управа+важна+за+борбу+против+корупције/html