Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

IZJAVA PROF. DR ALEKSANDRA FATIĆA ZA DNEVNI LIST POLITIKA POVODOM ARGUMENTACIJE UČESNIKA U RASPRAVI PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE U HAGU U VEZI SA PROGLAŠENJEM NEZAVISNOSTI KOSOVA

3. decembar 2009.

Stručnjak za međunarodne odnose dr Aleksandar Fatić kaže da nije sporan argument Srbije o teritorijalnom integritetu i suverenitetu kao temeljnom principu međunarodnog prava, ali napominje da ne treba zanemariti ni albanski argument o pravu naroda na samoopredeljenje u slučaju progona.

„Srbija je bila u čudnoj situaciji jer je insistirala na povredi teritorijalnog suvereniteta, ali nije poricala da je bilo progona. Prećutkivana je, međutim, činjenica da to aktivira drugu stranu međunarodnog prava — pravo naroda na samoopredeljenje”, kaže Fatić.

Odgovarajući na tvrdnje pojedinih stručnjaka za međunarodno pravo da represija ne može biti osnov za secesiju on kaže da se međunarodno pravo u domenu poštovanja ljudskih prava definiše na dva nivoa — na nivou povelje UN što je slabiji nivo zaštite ljudskih prava i na nivou evropske konvencije o ljudskim pravima koja predviđa viši nivo zaštite. Zato, kako kaže, ostaje da Sud pravde oceni da li progon kakav je bio na Kosovu zadovoljava uslove jednog ili drugog nivoa zaštite ljudskih prava.

Pored argumenata koje će zastupnici i protivnici kosovske nezavisnosti izneti, prema Fatićevim rečima, od značaja je i činjenica koja zemlja zastupa interese Srbije, a koja kosovskih Albanaca. To što interese Prištine zastupaju neke od najuticajnijih zemalja sveta može da bude jasan nagoveštaj da mišljenje suda neće biti jednoznačno u korist Srbije. Fatić je uveren da će krajnji rezultat biti zamrznuto stanje između Srbije i Kosova slično situaciji u kojoj su Kina i Tajvan koji funkcioniše faktički kao nezavisna država, iako ga Kina ne priznaje.

Pročitajte ceo članak na: http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Nemachka-i-Albanija-protiv-Argentine.sr.html